Jalgpallikohtunik // kes ta on ja miks proovida?

by - March 13, 2017

Taaskord on käes märtsikuu, mis tähendab, et algamas on uus jalgpalliaasta/hooaeg. Uue hooaja algus tähendab aga ka seda, et toimuvad jalgpallikohtunike koolitused. Seepärast on ka SINUL võimalus end kirja panna ning see ära proovida.

Jalgpallikohtunik on loomulikult see, kes mängus kontrollib, et jalgpallireegleid täidetaks. Lihtne ja loogline.
Esimene hooaeg möödub värskel kohtunikul üldiselt noorteliigades, naiste esiliigas ja meeste madalamates liigades (enamasti neljas, kuid ka kolmas) ja seda abikohtunikuna. Lisaks arenemisele kohtunikuna avardab see igas mõttes su vaadet jalgpallile. Sa näed madalamate liigade telgitaguseid ja saad väga hea ülevaate erinevate liigade ja tiimide oskustest ja erinevustest.
Eriti põnev on olla naiskohtunikuna madalamates liigades. Mängijate, treenerite ja ka staadioni administraatorite reaktsioonid sellele on alati väga huvitavad.

Loomulikult tähendab jalgpallikohtunik olemine palju uusi sõpru ja tutvusi. Alustades sellest, et juba koolitusele minnes kohtud paljude teiste huvilistega. Taaskord pean tunnistama, et väga äge on naiskohtunike koolitus, sest seal on enamasti tuttavad mängijad või treenerid või ägedad naised, kes tahavad rohkem teada jalgpallist (harva on ka selliseid, kes on nagu mina ehk kellel on kindel siht saada heaks ja professionaalseks jalgpallikohtunikuks). Kõiki neid jõuab tundma õppida, sest koos käiakse viiel loengul, ühel praktikal ja siis veel eksamil. Eksam on mul kõige paremini meeles, sest siis oli meil kõige rohkem aega üksteisega suhelda (tööde parandamise ajal). Üldiselt saavad kõik oma litsentsi kätte (inimestel endal on huvi ning seetõttu valmistutakse ja pühendutakse eksamiks) ja läbi ei kukuta. Mina saan siiamaani hästi läbi oma nö kursusekaaslastega ning tihtipeale kohtume ka mängudel.

Kui litsents käes, siis on sul võimalus hakata juba tegutsema päris kohtunikuna. Täidad ära hõivatuse tabeli ja saad määramised. Hakkad käima mängudel ja kogud julgust ning igal mängul on erinev brigaad ehk saad uusi sõpru ja tuttavaid ka nii juurde. Alguses on veidi hirmutav ja tundub väga õudne, aga kui oled umbes 5 mängu juba teinud, siis see kaob. Lähed juba pea püsti kohale ja oled valmis kohtunik. Samuti hakkavad kohtunikud kellega brigaadis oled mõne aja möödudes korduma. See tähendab, et tead juba inimesi ning selle poolest on taaskord lihtsam.

Alguses muidugi on mängus ka raske, sest endas pole kindel ja kardad otsuseid teha. Kõige raskemaks teeb asja see, et mängijad väljakul ja publik tribüünil (enamasti publikut väga pole) oma hinnangut avaldavad. Alguses võtad väga südamesse ja solvud ja mõtled sellele, kuid aja möödudes saada aru, et neil ei ole õigus ja enam ei lähe see üldse korda. Mina praegu enam isegi ei kuula mida minu kohta öeldakse, sest see ei ole oluline. Kuulan vaid siis, kui asi käest ära minema hakkab ja vaja on maha rahustada.

Kohtunikuna on samuti võimalus teha karjääri, mis on minu arvates äge ja põnev. Algul annab see noortele kindlasti ka töökogemuse, sest on võimalik saada stipendiumit ning aegadest ja kokkulepetest tuleb kinni pidada. Aga üleüldiselt kogud sa iga mänguga punkte ning teatud arvu punktide täitumisel saad sa endale kõrgema tasema litsentsi. Ja kui oled eriti visa ja tahad jõuda ka välismaale, siis on sul võimalus saada ka rahvusvaheline FIFA litsents. See eeldab seda, et oled piisavalt vana ning jalgpalliliit on nõus sind saatma FIFA kursustele.

Loomulikult ei ole asi päris nii, et kui end kursustele kirja paned, siis oled kohe kohustatud hakkama kohtunikuks. Sa võid teha endale litsentsi ning seejärel otsustada, et ei taha kohtunikuks hakata. See on väga okei ja keegi ei ootagi, et kõik kursutel käijad hakkavad tegevkohtunikeks.

Mina soovitaks seda kursust eriti mängijatele ja treeneritele, sest see tuleb kasuks, kui tead põhjalikult harrastatava spordiala reegleid. See teeb sind mängija/treenerina palju targemaks ning samuti saad sa aru paremini kohtuniku otsustest. Loomulikult ei paista sa siis ka kohtunike silmis loll välja, sest enam sa ei karju kohtunike peale, kui need õige otsuse teevad.

Ühesõnaga on see kohtunikutöö ülimalt äge ja põnev ja ma arvan, et kõik, keda vähegi jalgpall kõnetab võiksid käia ära koolitusel.
Kindlasti sa midagi seal käies ei kaota!

Lisainfo ja registreerimisvormi leiad siit: http://www.jalgpall.ee/refcourses.php

Kui lähed kursustele, siis võid julgelt oma muljetest mulle teada anda! Mulle väga meeldiks kuulda, mida teised sellest arvavad :)

Eelmise aasta suvel naiste esiliiga mängul.


You May Also Like

0 kommentaari

Anna mulle julgelt teada, mida arvad! :)